ساعت وسیلهای برای اندازهگیری زمان است که یکی از کهنترین اختراعات بشر به شمار میرود و از دیرباز، از نظر چگونگی کارکرد آن با نامهای ستارهای، خورشیدی، آبی، شنی، مکانیکی، دیجیتالی، باینری و اتمی شناخته شده است، ساعتها از نظر شکل به جیبی، مچی، دیواری و ایستاده تقسیم میشوند.
ساعت مچی همانطور که از نامش پیداست نوعی ساعت است که به مچ دست بسته میشود، ساعتهای جدید علاوه بر نشان دادن زمان، روز، ماه، سال و برخی امکانات دیگر را نشان میدهد. ساعت مچی توسط پیتر هنلین آلمانی در سال ۱۵۱۰ میلادی اختراع شد.
فهرست مطالب
نکاتی که هنگام خرید ساعت مچی باید به آن توجه کرد:
اندازه صفحه
اولین مسئله در خرید ساعت، اندازه صفحه آن است. ساعتهای کلاسیک صفحه کوچکتری نسبت به ساعتهای اسپرت دارند. سبک ساعت مچی را براساس نوع شغل، مکان مورد استفاده، شخصیت و علایق خودتان بخرید. در نظر داشته باشید که در ساعت با صفحه بزرگ خواندن زمان، تاریخ و … راحتتر است. اگر دستانتان باریک و لاغر است ساعت با صفحهی کوچک تناسب بیشتری با دستانتان دارد.
ساعت مجی
جنس صفحه
جنس صفحه اصلی ساعت معمولا از پلاستیک، تلق، شیشه و کریستال ساخته می شود. صفحه پلاستیک و تلق زود خش میخورند. صفحه شیشهای هم امکان شکستن آن است. بهترین انتخاب صفحه ساعت، کریستال است که ضدضربه، ضد ساییدگی و ضد خش است، ولی کریستال یک عیب دارد و آن هم قیمت بالای آن است.
بند ساعت
بیشتر ساعتهای مچی زنانه و مردانه در نوع بند فلزی و بند چرم ساخته میشوند. مدلهای فلزی هم مناسب موقعیتهای رسمی هستند و هم کاربرد روزانه دارند. اگر میخواهید از یک ساعت در موقعیت های مختلف استفاده کنید بند فلزی توصیه میشود. ساعت با بند چرمی جذابیت منحصر به فردی دارد و یک انتخاب عالی برای موقیتهای رسمی است. البته اگر رنگ بند ساعت چرم را با کفش و کمربند ست کنید برای استفاده روزانه مناسب خواهد بود.
برند ساعت
علاوه بر ظاهر ساعت یکی از تاثیرگذارترین معیارهای انتخاب ساعت، برند سازندهی آن است. بهترین برندهای ساعتهای مچی: سیکو، رولکس، سواچ، کاسیو، رومانسون و… است.
ساعتهای مچی بر اساس ساز و کار حرکتی و موتور، به ۳ دسته تقسیم میشوند:
ساعتهای مکانیکی
ساعتهای نبضی یا اتوماتیک
ساعتهای کوارتز
ساعت مکانیکی
یکی از انواع ساعت مچی، ساعت مکانیکی است که انرژی ساز و کارش از یک سیم تابدار ۹ الی ۱۳ اینچی میآید. خم شدن و باز شدن مداوم این سیم، باعث حرکت عقربهها میشود. این اساس ساز و کار داخلی ساعتهای مکانیکی است. همهی ساعتهای مکانیکی یکسان نیستند و بر اساس کیفیت و دقت در جزئیات ساختار خود، تفاوت دارند.
بیشتر طرفداران اصیل و قدیمی ساعت، بر این باورند که ساعتهای مکانیکی نسل برتر و با اصالت ساعت است. این اشخاص ساعت مچی را فقط وسیلهای برای نشان دادن زمان نمیدانند، بلکه راهی برای نشان دادن احترام به تاریخ و دست سازههای بشر میدانند.
مزایای ساعت مکانیکی
عدم نیاز به باتری:
ساعتهای مکانیکی به صورت کوکی طراحی شده اند و نیازی به تعویض باتری ندارید. فقط هر زمان که از کار افتاد آن را کوک کنید.
ساعت مجی
حرکت یکنواخت:
برای بیشتر مردم گردش یکنواخت و روان عقربههای ساعت، بسیار خوشایندتر از “تیک تیک” ساعتهای کوارتز است.
شخصیت:
داخل ساعتهای مکانیکی چرخدندهها و سیمهای کوچک با هم کار میکنند تا زمان را به شما نشان دهند. کسی آنها را نمیبیند، ولی ساعتسازی، انرژی و زمان زیادی را برای ساخت مکانیزمی صرف کردهاست که زمان را به شما نشان دهد، بسیار دلربا و افسونگر است. ساعت مکانیکی را به کلکسیون خود اضافه کنید.
معایب ساعتهای مکانیکی
نیاز به کوک:
از نظر عدهای از مردم، این ویژگی میتواند جذاب باشد، اما بعضی دیگر آن را مایهی دردسر میدانند.
حساس به محیط:
ساز و کار حرکتی ساعت مکانیکی وابسته به سیمها و چرخدندههای ظریف داخل آن است، رطوبت، گرد و خاک، ضربه و مغناطیس، چهار دشمن معروف ساعتهای مکانیکی هستند. مراقبت از ساعتهای مکانیکی در برابر این فاکتورها ضروری است.
کاهش دقت عملکرد در گذر زمان:
ساعتهای مکانیکی خوش ساخت، زمان را با دقت ۹۹٫۹۹۹% نشان میدهند، یعنی خطای آن ۱ ثانیه در روز است، دقت عملکرد ساعتهای مکانیکی با گذر زمان کاهش مییابد. نیاز به مراجعه هر ۵ – ۱۰ سال به تعمیرگاه برای تنظیم موتور خواهد بود، کیفیت ساخت ساعت و فاکتورهای محیطی بر این بازهی زمانی تاثیر دارد.
قیمت بالا:
همهی هنرنماییها در ساخت ساعت مکانیکی، به قیمت و ارزش آن میافزاید.
ساعت نبضی یا اتوماتیک
یک نوع دیگر ساعت مچی، ساعت نبضی یا اتوماتیک است. ساعت نبضی یا اتوماتیک بسیار شبیه به ساعت مکانیکی عمل میکند و درست مانند آن از سیمها و چرخدندههای پیچیده تشکیل شده است که عقربههای ساعت را حرکت میدهند. تنها تفاوت ساعت نبضی با ساعت مکانیکی این است که نیازی به کوک شدن به صورت دستی ندارد. ساعتهای اتوماتیک، همانطور که از نامشان پیداست، از حرکات روزانه شما به صورت اتوماتیک کوک میشوند!
در ساعتهای مکانیکی یک وزنه بسیار کوچک کار گذاشته شدهاست که با حرکات روزانه حرکت میکند و سیم تابدار را در حین حرکت کوک میکند. ساعتهای مکانیکی، مکانیزمی برای جلوگیری از حرکت و فشار بیش از حد وزنه به سیم دارند.
مزایای ساعت نبضی یا اتوماتیک
عدم نیاز به باتری و کوک دستی:
ساعت نبضی با ساعت مکانیکی ساختار مشابهی دارند، این ساعتها به باتری نیازی ندارند و علاوه بر آن به کوک هم نیازی ندارند و با حرکات روزانه، به صورت اتوماتیک کوک میشوند.
حرکت یکنواخت:
در ساعتهای اتوماتیک مانند ساعتهای مکانیکی، عقربهها به شکل روان حرکت میکنند.
معایب ساعت نبضی یا اتوماتیک
حساس به محیط:
ساعت نبضی به فاکتورهای محیطی مانند رطوبت، گرد و خاک، ضربه و مغناطیس حساساند و در برابر آنها به مراقبت نیاز دارند.
نیاز به کوککننده:
ساعتهای اتوماتیک تا زمانی که استفاده شوند، نیاز به کوک ندارند، اما در زمانی که استفاده نمیشوند، متوقف میشوند و برای ادامه کار نیاز به کوککننده یا تنظیم یا استفاده مجدد دارند.
کاهش دقت عملکرد در گذر زمان:
ساعتهای نبضی مانند ساعتهای مکانیکی، دقت عملکردشان با گذر زمان کاهش مییابد و نیاز به مراجعه هر ۵ – ۱۰ سال به تعمیرگاه برای تنظیم موتور خواهد بود. کیفیت ساخت ساعت و فاکتور های محیطی بر این بازهی زمانی تاثیر زیادی دارد.
قیمت بالا:
دقیقا مانند ساعتهای مکانیکی، هنر دست و مهندسی روی قیمت ساعت تأثیر گذار است!
ساعت کوارتز
ساعت کوارتز چون به طرز شگفتآوری دقیق هستند و قیمت منطقی و قابل پرداخت دارند، روی مچ دستان بسیاری از افراد دیده میشود.
ساعت کوارتز به جای سیم تابدار از الکتریسیتهی یک باتری استفاده میکند. باتری، الکتریسیته را به یک کریستال کوارتز منتقل میکند و باعث میشود تا در هر ثانیه ۳۲۷۶۸ بار بلرزد، این لرزهها به یک پالس تبدیل میشود و باعث میشود که عقربه ثانیه شمار به اندازه ۱ ” تیک ” حرکت کند، حرکت روان عقربههای ساعت نبضی و مکانیکی در مقابل حرکت تیک تیک عقربههای کوارتز به این دلیل است.
ساعتهای ورزشی از نوع کوارتز هستند.
مزایای ساعت کوارتز
دقت بالا:
کوارتز، دقیقترین ساز و کار حرکتی در میان انواع ساعت مچی دارد.
نگهداری آسان:
ساعت کوارتز جز تعویض باتری، نیاز به توجه و مراقبت دیگری ندارند!
دوام بالا:
ساختار کوارتز ساختار سیمها، قطعات کوچک و چرخدندههای در حال حرکت نیست، پس نگران حرکات شدید و ناگهانی خود نباشید. ساعتهای کوارتز انقلابی برای تبدیل ساعت از استایل رسمی و اشرافی به استایل ورزشی و روزمره است.
قیمت مناسب:
از انواع مدل ساعت مچی، ساعت کوارتز ارزانترین مدل است. ساعتهای کوارتز قیمت مناسبی دارند، اما ساعتهای کوارتزی که ظاهر و امکانات خاصی را ارائه میدهند قیمت بالاتری دارند.
معایب ساعت کوارتز
عدم حرکت روان عقربهها:
برای افرادی که حرکت روان عقربههای ساعتهای مکانیکی و اتوماتیک را دوست دارند، حرکت تیک تیک عقربهها در ساعت کوارتز دلچسب آن ها نیست.
رمانتیک کمتر:
اغلب کلکسیونرهای ساعت بزرگترین ایرادی که به ساعت کوارتز وارد میکنند، فقدان روح تاریخی، هنر و مهندسی در آن میدانند. آنها ساعتهای کوارتز را ” بیشناسنامه ” میدانند!
دیدگاهتان را بنویسید